Haber Arşivi

Sergi: Mülteci Projesi/Bikem Ekberzade



1-12 Mayıs 2007
Bikem Ekberzade

Yakın Kitabevi,
Kafe Afife,
Doğa Kafe,
Cafe Miko




The Refugee Project (Mülteci Projesi) Ankara'dan sonra şimdi de İzmirli seyircilerle buluşuyor.

1 Mayıs’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerindeki 4 ayrı mekana yayılacak olan Mülteci Projesi (The Refugee Project™) Yakın Kitabevi, Kafe Afife, Doğa Kafe ve Cafe Miko'da peşpeşe gerçekleşecek olan 4 açılışla 12 günlüğüne İzmirli seyircilerle buluşacak.

Bikem Ekberzade'nin 1998 yılında çalışmalarına başladığı belgesel fotoğraf projesi, ağırlıklı olarak savaş ve iç karışıklık ortamlarında göçe zorlanan mülteci ailelerin yaşamlarından karelere yer veriyor. Proje kapsamında farklı şekillerde -- sergiler, enstelasyonlar, kısa film ve kitap -- yurtiçi ve yurtdışında izleyiciye ulaşmayı başaran Mülteci Projesi başlangıcından bu yana ilk defa İzmir’i ziyaret ediyor (proje hakkında detaylı bilgi için www.geocities.com/the_refugee_project)

Ekberzade'nin 3 yıllık bir çalışma sonrası PlanB Yayınları’ndan çıkan Yasadışı isimli kitabı da Projenin İzmir sergisi süresince okurlarla buluşacak. Kitaptan karelerinde yer alacağı serginin açılış günü okurlar 4 ayrı mekanda fotoğrafçı ile biraraya gelip, kitaplarını imzalatma fırsatı bulabilecekler.

Mülteci Projesi’nin İzmirli sanat severlerle buluşmasında, daha önce sergilenmemiş Çad/Darfur sınırında yaşanan mülteci krizinden karelere de yer verilecek. 2003 yılında başlayan çatışmalardan kaçan Darfurlu mülteci ailelerin Çad'ın doğu sınırında zorlu şartlarla sığınmaya çalışmalarının üzerinden neredeyse 4 sene geçmiş olsa da, bölgede dinmeyen şiddet, mülteci aileleri ve yardım organizasyonlarını zor durumda bırakmaya devam ediyor. Halihazırda Çad'ın doğusunda 200 bini aşkın mülteci çölde kum fırtınalarına, sınırlı yiyecek ve su kaynaklarına rağmen operasyonel olan yardım kuruluşlarının da desteği ile yaşam savaşı vermekte.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin, PlanB Yayınevi’nin ve Çizgelikedi’nin destekleri ile gerçekleşecek olan sergi, 12 Mayıs 2007'ye kadar Yakın Kitabevi, Afife Kafe, Kafe Miko, Doğa Kafe’de izlenebilecek.
İrtibat bilgileri:
Bikem Ekberzade 0532 674 9670; www.thevirtualstory.com
Metin Çorabatır (BMMYK) 0312 441 1696; www.unhcr.org.tr

Hiç yorum yok:

Twitter