Haber Arşivi

Sergi: 'Hey Gidi Sokaklar'/Mehmet Çağlarer

8-12 Eylül tarihleri arasında Konak Belediyesi Alsancak Kultur Merkezi'nde izlenebilecek fotoğraf sergisi için Mehmet Çağlarer şunları söylüyor:

"Benim kuşağım ister sağcı, ister solun kırk küsur fraksiyonundan olsun sokakları çok iyi bilirdi; karış karış. Özellikle de nerelerinde 'yazıya çıkılacağını', hangi aralıktan kaçılacağını, hangi bölgenin kimin elinde olduğunu, gecenin karanlığında 'ekip otosunun' nerede sotalanacağını, nerelerin tekin olmadığını, 'fırçaların / afişlerin' nereye zulalanacağı çok iyi bilirdi.
Çünkü sokaklar bizimdi ve başka da bir şeyimiz yoktu.
Sonra 1980 yılının 12 Eylül sabahı herkes nasıl olduysa 'radyoyu aç' sesiyle uyandı. Ve radyodaki ses 'ölümler durdu' dedi. Sonra idamlar başladı ve çok gençlik zindanlarda çürüdü…

Her şey değişti, sokaklar da. Tam da benim kuşağım her şeyi değiştirecekken.

Sokaklar değişti ama ölümler ve kayıplar durmadı.

Ve bu sergiyi açmak fikri ilk kez 1998 yılında 'Cumartesi Anneleri'nin yanında, 'Kayıp Otobüsü'nün içinde oluştu.
Sonra başka mitingleri izledim.
Çok farklı idi her şey…
En önemlisi o eski inançlı, keskin ifadeler kalmamıştı yüzlerde.

Mitingler çok 'terbiyeli, renkli, legal ve eğlenceli' olmuştu artık; sanki 'party' yerleriydi. Polisten sigaraya ateş bile istenebiliyordu ve zaten miting bitince de “iki bira içmeye” gidiliyordu 'yurt' ya da 'komün'de 'durum tahlili' yerine.

O nedenle son yıllarda izlediğim / katıldığım sokak gösterilerinde (nümayişlerde) hep 'Hey Gidi Sokaklar' cümlesi takıldı dilime... 'Hey gidi günler' gibi.

Zaten sokaklar da maç sonları dışında dolmuyordu artık.

'Hey Gidi Sokaklar…'."(*)
(*)Yazı ve fotograflar, architera.com'dan alintilanmistir.

Twitter