Haber Arşivi

Sergi: Marlene Dietrich – Fotoğraflarda Bir Efsane

Marlene Dietrich
Fotoğraflarda Bir Efsane

Sergi
14 Ekim – 14 Kasım 2008
Goethe-Institut

spo@izmir.goethe.org

Sergi, 38 fotoğrafta Marlene Dietrich’in hayatına ve eserlerine bir bakış sunuyor: Oyuncu, film divası ve her şeyden önce, Hitler’e karşı cepheye giden Amerikan Ordusu’nun gönüllüsü cesur “Kaptan Dietrich”. Tüm dünyada rağbet gören, kendi ülkesinde nefret edilen ve sevilen, her zaman tartışılan: Marlene Dietrich. Erkek takım elbisesi içinde ve sigarayla çok değer verdiği yetkin görüntüsüne ulaştı. Her zaman kendi imajı üzerinde çalışan Marlene Dietrich, bu imajını fotoğraf aracılığıyla kontrol eder ve etkilerdi.

Bu sergi, ünlü film yıldızı Marlene Dietrich’in(1901-1992) hayatını ve eserlerinı Hitler ve Hollywood, Fransa ve Almanya, Sanat ve Politika arasında geniş bir yelpazeye yayarak, gözler önüne sermektedir. Gönüllü olarak İkinci Dünya Savaşı’nda Hitlere karşı savaşan Amerikan birliklerini, sahne gösterileri ile desteklemiş olan cesaretli “Kaptan Dietrich” sadece ışık ve pozdan, takı ve sesten oluşan bir sanat eseri, filmlerin, sahnelerin ve erotik sanatın ölümsüz yıldızı değil, Alman siyaset ve kültür tarihinin de bir parçası olmuştur. Bu nedenle Berlin Eyaleti 1993 yılında kızı Maria Riva’dan birçok kişisel eşyasını edinmiş ve Alman Sinematek Vakfına devretmiştir. Bu miras 2000 yazında, Potsdamer Meydanında yeni düzenlenen Film Müzesi’nde Sinematek’in diğer koleksiyonlarıyla birlikte sergilenmiştir.

8-29 Nisan 2003'te Galeri Dürer'de acilmis olan sergi hakkinda NTVMSNBC'de yayinlanan bir makale:
http://www.ntvmsnbc.com/news/207752.asp

Film
6 Kasım 2008,
Saat 19.00
Goethe-Institut

spo@izmir.goethe.org
Yönetmen: Josef von Sternberg
Almanya 1930, 109 dk., s/b,
Almanca. Türkçe altyazılı

Goethe-Institut İzmir ‘Resimlerle bir efsane’ sergisi çerçevesinde, Marlene Dietrich’i belki de en ünlü filminde gösteriyor. Sanatçı bu filminde kışkırtıcı tarzı ile, titiz-tuhaf bir öğretmen olan Rath’ı ağına düşüren ve bu nedenle onu felakete ve ölüme sürükleyen, şarkıcı Lola Lola’ yı oynuyor. “Mavi Melek” o zamanlar daha tanınmayan Marlene Dietrich’i 1930’da bir anda dünya starı yapmıştır.

Fotoğraf: Friedrich-Wilhelm Murnau Vakfı

Giriş ücretsizdir.



Twitter