Haber Arşivi

Sergi: “Pablo Neruda’nın Fotoğrafları”/Luis POIROT (Son gün: 28 Aralık 2009)

Şili’li büyük şair Pablo Neruda’nın, fotoğraf sanatçısı Luis Poirot’un objektifiyle buluştuğu “Pablo Neruda’nın Fotoğrafları” adlı sergi Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi'nde 9 Aralık'ta açıldı.

Sergide Neruda'nın 36 fotoğrafı yer alacak. Şili, Bolivya ve Barselona'nın farklı üniversite ve akademilerinde fotoğraf dersleri veren Poirot, sergide yer alacak eserlerini, 'yalnızlığın görüntüleri' olarak tanımlıyor.

Yer: Prof. Dr. Türkan Saylan Alsancak Kültür Merkezi/ İzmir
Tarih: 9 -28 Aralık 2009

LUIS POIROT (Şili'li fotoğrafçı)
1940'taSantiago'da dogar.1961'den itibaren oyunculuk, tiyatro yönetmenligi,fotografçilik, editörlük, basin alanlarinda çesitli islerdeçalismistir.
Sili, Bolivya ve Barselona'nin farkli üniversite ve akademilerinde fotograf hocaligi ve ayni zamanda Transplantados (1975) ve Ocaña (1979) filmlerinin fotograf editörlügünü yapmistir.
2001 Ocak ayindan itibaren Belçika'da yasamakta olup, bu ülkede bulunan Sili Büyükelçiligi'nde Kültür Ateseligi yapmaktadir.
Valencia,Madrid, Barselona, Brüksel, Cenevre, Venedik, Amsterdam, Arjantin,Atina, Tokyo, Guadalajara, Lizbon, Valpa raíso ve Miami gibi sehirlerdekisisel sergilerini gerçeklestirmistir. Bunlar arasindan dikkatiçekenler sunlardir:
1974 Venedik Bienali (Italya)
1992 Maison de L'Amerique Latine, Paris (Fransa)
1996 Yokohoma Modern Sanatlar Müzesi (Japopnya)
1997 Washington Kongre Kütüphanesi (A.B.D.), Meksika Merkez Kütüphanesi (Meksika), Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi (Sili)


Bir çok kitabi bulunan yazarin, yayinlari arasindan, Neruda Retratar la ausencia (Yoklugu Resimlemek) adli eseri, bu serginin konusudur.

“1969'daNeruda'yi bizzat tanidim ve bir sene sonra Kara Adasi'nda onunla tekrarsohbet etme firsatini elde ettim. O zamandan beri portrelerini ve çokönemli bir animi saklamaktayim. 9 yillik bir zaman diliminin ardindan,1982'de Sili'ye döndükten sonra, dul esi, Matilde Urrutia, benim kitapprojemi hos bir sekilde karsilayarak, bir kaç gün boyunca Karaadasindaki evinde özgürce dolasarak, fotograflarini çekmeme izinvermistir. Ve oradan ayrilik görüntüleri ortaya çikmistir; bu muazzamkollektif kitabin açiklamalari, hatirladigim ülkenin gerçekleriniaklima getirdi.
Tesadüfen aklima Neruda hakkinda büyüleyici ve etkileyici öyküler gelmeye basladi.
Bunu takip eden iki senede Sili'ye, Matilde'ye, taniklara gerçeklestirdigim ziyaretimi tekrarladim.
Böylece yavas yavas, arkadaslardan arkadaslara, siirlerden siirlere kitap halini aldi.
Ölmedenönce, Matilde Urrutia askeri darbeden sonra tamir edilmesini istememisoldugu, kendi kelimeleriyle “barbarligin tanigi” olarak kalmasiniistedigi evden, birtakim seylerin fotografini çekmemi istedi.
Böylelikle, belki de onu, Pablo Neruda'nin eliyle yapma yolunu seçerek Sili'ye kesin dönüs yaptim.”

Bilgi:Şili Büyükelçiliği

Twitter