Haber Arşivi

Sergi: Kortejo “Aile Evleri”/Birol Üzmez

Kortejo “Aile Evleri” Fotoğraf Sergisi
İzmir’in son avluları
Sergi Açılışı: 12 Şubat 2010 Perşembe
Açılış: 12.00
Adres: Dr.Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi.
Eşrefpaşa-Konak-İzmir
 
İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İfod) ve Simurgphotos üyesi Birol Üzmez’in objektifine yansıyan Kortejo-Aile Evleri konulu fotoğraf sergisi, Tarık Dursun K. nın  Onur Konuğu  olduğu 9.Öykü Günleri Kapsamında 12 Şubat Perşembe günü saat 12.00 de Dr.Selahatttin Akçiçek Eşrefpaşa Kültür Merkezi'nde açılacak. 

Yoksul Musevilerin aile evleri, şimdi yoksul Türklerin evleri  
İzmir’e özel bir yaşam biçimi Musevi aile evleri (kortejo), 500 yıldan sonra artık yoksul İzmirli ailelerin, kimsesizlerin sığınağı oldu. İspanya’dan göç eden  Yahudilerin birbirine omuz vererek yeni hayatlarına uyum için bir arada yaşadıkları kortejolar, şimdilerde hayata tutunmak için yaşadıkları dört duvardan güç alan yoksul ailelerin, kimsesizlerin, yalnızların ve kaybolmuşların yeni mekanı. Birçoğunun benzer hikayelerle, kelimenin tam anlamıyla hayatın sillesini yiyen, genç, yaşlı, kadın erkek, çocuk aynı avlunun içinde, aynı kaderi paylaşarak hayata tutunmaya çalışıyor. Kaderleri gibi kullandıkları mekanlarda ortak olan bu insanların hayatları, aslında yarın neler yaşayabileceğimizin göstergesi.


Zamanın bir yerinde içinde yaşayan yoksul Musevilerle anlam kazanmış Aile Evleri’nin son örnekleri, bugün kaderine terk edilmiş halde bizlere artık başka öyküler anlatıyorlar. 


Boyoz ve sübye kokulu  Son avlularımız 
Ortak bir avlu ve sokak içinde,emniyet ve kontrol için tek girişi olan, tuvaletler, banyo, mutfak, yıkanma yeri gibi paylaşılan ortak mekanlar, fakir veya çok fakirlerin barındırılması ve en önemlisi beraber yaşamayı mümkün kılan konuşulan dil (Judeo Espanyol- Ladino), müşterek dini inanç ve gelenekler… İşte bunlar Musevi aile evlerinin ortak özelliği.


1948 yılında bu mekanları  tamamen terk eden Musevilerin geride bıraktığı binalar ise bugün fakir Türkler tarafından kullanılıyor. Çok az İzmirlinin bildiği bu mekanlar hakkında yazılmış kapsamlı bir yazı, sayıları, bugünkü sahipleri ile ilgili bilgilere ulaşmak mümkün değil.
 

Twitter