Haber Arşivi

Söyleşi:"21. Yüzyılda İmgeye Ne Oldu? (6)"/Ayhan Eğrilmez

21. Yüzyılda İmgeye Ne Oldu? 21. yüzyılda imgeye ne oldu?" diye sorarken, özellikle 20. yüzyıl ortalarından başlayarak artan bir ivmeyle çoğalan/çeşitlenen imge üretiminin ve kullanımının yansımalarının bugün (ve belki de yarın) itibariyle ne olduğunu saptamaya çalışıyoruz. Değerli konuklarımızın farklı noktalardan oluşturageldikleri perspektif ile gerçekleştirdiğimiz zincir etkinliklerle; imgelerin sarmaladığı toplumsal ortamları, böylesi bir zeminde bireylerin varoluşlarını etkileyen durumları anlamak ve bir yandan da birer imge üreticisi/kullanıcısı konumumuzla dünya ve toplum ölçeğinde sorumluluğumuzu sınamak isteğimizdir.  Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi
Söyleşi:21. yüzyılda imgeye ne oldu?(6) ”
Konuk: Doç.Dr. Ayhan Eğrilmez Tarih: 21 Nisan 2010, Çarşamba Yer: Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi Saat: 19:30
İMGE ve ETİK
Ayhan Eğrilmez(*)
İmge 'protez' haline geldi, imge sanayii kuruldu ve 'pazarlanır' oldu.
'Siz zahmet etmeyin biz imgelerinizi size veririz' oldu ve imge 'şahsi' olmaktan çıktı, 'sanal' ve 'disposable' hale geldi, hatta girdiği sistemi kendisine bağımlı kılan, teslim alan Truva atına dönüştü, zihinleri 'hack' etme aracı oldu. 'Göstere göstere vermeyişi' görülmez oldu [ 'I see!' ] ! KÖRLEŞ[TİR]ME aygıtına dönüştü. Göz göre göre 'Beyin İğfal Şebekesi'nin olta yemi oldu!
İmge 'çoğaltılarak hiçleştirildi, estetik ve etik boyutu 'ayağa düşürüldü', 'usta işi' olmaktan çıkarıldı. 'Siz de yapabilirsiniz' oldu.
(*)Doç.Dr. Ayhan Eğrilmez: Psikiyatrist, 'Psikanalitik Psikoterapiler' alanında eğitici ve uygulamacı olarak çalışıyor. Freud'un 2 ciltlik 'Olgu Öyküleri' nin çevirmeni. Psikeart dergisinde yazıları yayınlanıyor. Edebiyat, fotoğraf, resim, kültürel çalışmalar, felsefe ile 'meraklı' olarak ilgileniyor ve yaratıcılığın 'olmazsa olmaz'ı disiplinlerarası işbirliğine inanıyor.

Twitter