Haber Arşivi

Sergi: 'Monsieur Sipa, Fotoğrafçı'/Gökşin Sipahioğlu

'Monsieur Sipa, Fotoğrafçı'
Gökşin Sipahioğlu
4-20 Mart 2009
İzmir Fransız Kültür Merkezi
Sergi Salonu

1926 yılında İzmir'de doğan Gökşin Sipahioğlu kariyerine spor muhabiri olarak başladığı İstanbul Ekpres gazetesinde daha sonra yazı işleri müdürü olarak görev aldı. İlk foto-röportajını 1956'da Sina Savaşı'nda gerçekleştirdi. 1957'de Halil Lütfü Dördüncü ve Ayhan Cecan ile birlikte ve Aziz Nesin ve Altan Öymen'in işbirliğiyle Yeni Gazete adlı gazeteyi kurdu. 1960'da Vatan gazetesi genel yayın yönetmeni oldu. Daha sonra, örnek teşkil eden cesareti, merakı, analiz ve öngörü duyguları ile hep ilk oldu. Hiç bir Batılı gazetecinin giremediği komünist Arnavutluk'a ilk giden, füze krizi sırasında giriş-çıkışların yasaklandığı Küba'ya gemici pasaportu ile giderek orada ilk çalışan...

1962'de dış haberler muhabiri olarak Hürriyet gazetesinde çalışmaya başladı. 1966'da Hürriyet'in Paris bürosuna atandı. 1968 Mayısında Quartier Latin'deki olyaları gazetesi için izledi. 1982'ye kadar Hürriyet için çalıştı. 1969 yılında, 16m2 gibi küçük bir mekanda ama dünyanın en güzel caddesi Champs-Elysées'de, "dünyanın en büyük fotoğraf ajansını", yani Sipa'yı kurmaya karar verdi.

"Basının mutlu günlerindeki büyük muhabirlerin ilk temsilcisi Gökşin'in seçkin bir fotoğrafçı olduğunu sıklıkla unutuyoruz. Ona saygı çerçevesinde gerçekleşen bu sergi, onun kadraj duygusunu, harekete olan ilgisini, empati ve insancıllığının yanı sıra zor ışıkta çalışma, Tarihi yapan konuları seçme ve sürekli hazır durumda olma becerilerini de açığa çıkarıyor."
Agnès de Gouvion Saint-Cyr, Fotoğraf genel müfettişi, Fransız Kültür ve İletişim Bakanlığı.

Bu sergi, Maison Européenne de la Photographie (Paris) tarafından gerçekleştirilmiş ve MEP Müdürü Jean-Luc Monterosso, Sipa Press'in Kültürel Projeler ve Sergiler Sorumlusu Ferit Düzyol ve MEP sergi görevlisi Sophie Kulczewski tarafından tasarlanmıştır.

Twitter