Haber Arşivi

Sunum: National Geographic ve Başkalarının Acısına Bakmak

NATIONAL GEOGRAPHIC ve BAŞKALARININ ACISINA BAKMAK
Çizgelikedi Görsel Kültür Merkezi'nden Arzu F. Güngör, 'National Geographic'i Doğru Okumak' ve 'Başkalarının Acısına Bakmak' adlı kitaplardan yola çıkarak, fotoğraf ve fotoğrafın kullanımı üzerine Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü'nde bir sunum gerçekleştirecektir.

Sunum hakkında;
'National Geographic'i Doğru Okumak' adlı kitaplarında, uzak kültürleri öğretme iddiasındaki derginin yer verdiği yüzlerce fotoğrafın yakın bir okumasını yapan yazarlar Catherine A. Lutz ve Jane L. Collins; fotoğraflar aracılığıyla kurulan temsil sürecinin sorunlarını gözler önüne seriyorlar.

Arzu F. Güngör, 70'li yılları kapsayan çocukluğunda ve 80'lere yayılmış ilkgençliğinde National Geographic dergisinden çok etkilendiğini, Lutz ve Collins'i antropolog olmaya yönelten derginin, büyük ihtimalle kendisini de fotoğraf ve görsel kültür alanına çeken önemli etmenlerden biri olduğunu vurguluyor.

Güngör, içinde bulunduğumuz ‘ekranlardan/sayfalardan başkalarının savaşını/acısını izleme’ çağında, 'çatışmalarla dolu bir dünyada, tartışmalı konulardan uzak durabilen ve 1970’lere kadar, hastalıklı, yaralı, sakat ve aç insanları kendi bastığı fotoğraflardan tamamen ayıklamış' (*), bugün de fotoğraf seçimlerinden altyazılara varıncaya dek içeriğinde egemen politikanın belirleyici olduğu bir dergiyi eleştirel bir bakışla değerlendirmek ihtiyacı ile, Sontag'ın Başkalarının Acısına Bakmak'(**) kitabından alıntılarla bir girişin ardından, dergideki fotoğraf ve sayfa düzenlerinden örnekleri paylaşarak tartışmaya açmayı arzulamaktadır.

(*) 'National Geographic'i Doğru Okumak', Catherine A. Lutz, Jane L. Collins, Agora Kitaplığı
(**) Başkalarının Acısına Bakmak', Susan Sontag, Agora Kitaplığı

5 Mart 2009 Perşembe, Saat: 17.30

Yer: Ege Üniversitesi 50. Yıl Köşkü Sanat Galerisi
Rektörlük Binası Yanı (Bahçeden Giriş)
Bornova/İZMİR

Tel & Fax:
0232.342 95 42
0232.388 40 00 / 25 00

egesanat@mail.ege.edu.tr

www.egesanat.ege.edu.tr e-mail: egesanat@mail.ege.edu.tr

Twitter